Green-cabbageAf Pam Hodge
- At spise sundt kræver både tid og energi, men du er det værd! Men hvad nu, hvis dine sunde kostvaner i virkeligheden er farlige for dig? Er det overhovedet en mulighed? Eller er det bare en teori fostret af dem, der helst vil undgå deres 5 stykker grønt om dagen?

Både ja og nej! Ja, det er muligt, og nej, det handler ikke om at undgå grøntsager! Lyder det som visse børns drømmemenu? Jeg kan forsikre om, at menneskets natur er at ønske, hvad det ikke kan få, og det gælder også for grøntsager!

Lider du af astma, udslæt, migræne eller irritabel tyktarm? Så har du måske salicylatsensitivitet! Forskning viser, at ud af den voksne befolkning vil omkring 20% med asthma (1), 60% med udslæt, hovedpine eller migræne og 70% med irritabel tarm (2)  i virkeligheden være overfølsomme over for salicylater. Men ifølge min erfaring har de fleste mennesker med salicylatsensitivitet ingen idé om, hvad der påvirker dem.

Salicylatsensitivitet er en følsomhed over for de fleste frugter, en del grøntsager, nødder, olier, krydderier og mange, mange husholdningsprodukter og dufte, der er udviklet af planter. Salicylat findes således i alle planter. Det er en kemisk bestanddel, som planterne udvikler  for at beskytte sig mod udefrakommende angreb og påvirkninger.

Kosten
Salicylatsensitvitet kan gøre det svært at spise sundt. Heldigvis har fødevarer forskellige niveauer af salicylater, som giver os med salicylatsensitivitet nogle muligheder – modsat hvedeallergi, hvor hvede skal undgås helt. Salicylat inddeles gerne i én af ​​fem niveaudelte kategorier:

Meget høj, Høj, Moderat, Lav, Ubetydelig
Størstedelen af alle ​​krydderier falder under kategorierne meget høj eller høj. Derudover er de fleste frugter i høj til meget høj-kategorierne. Undtagelserne er skrællede pærer, Golden Delicious-æbler, plantains (madbananer), og hvis du ikke er alt for følsom, bananer, mango og granatæbler. Heldigvis er der flere grøntsager at vælge imellem. Nogle af grøntsagerne i de sikre kategorier forekommer mig lidt for fremmedartede, det gælder bla. bambusskud og chokos. Blandt mine foretrukne grøntsager er hvidkål, blomkål, rosenkål, selleri, iceberg, og jeg er også så heldig at kunne tolerere kartofler, grønne bønner og friske asparges. Hvis du er på en stram salicylatdiæt og har behov for ekstra kalorier, er edemamebønner (frosne sojabønner ) et godt bud, da de har et højt proteinindhold og indeholder en del kalium, som kan mangle i en madplan, der er lav i salicylater. Mange har også glæde af den kaloriefyldte tapioka/maniok-rod (2 navne for den samme rod), som koges og steges i salt. Oplever du, at du ikke rigtig tåler planteolier, er ghee – klaret smør – et godt og ofte tolererbart alternativt, også selvom du har det svært ved mælkeproteiner. Proteinerne er nemlig sigtet fra.

De fleste salicylatsensitive oplever, at deres tolerancer har et individuelt præg, så de måske ikke tåler løg (fra lav-gruppen), men udmærket tåler grønkål, selvom det er fra samme gruppe. Mange salicylatsensitive er også sensitive overfor histamin, da histamin er involverede i alle intolerance-reaktioner. Så eftersom flere fødevarer kan være lave i salicylater og høje i aminer, heriblandt lime og bananer, bør du teste disse forsigtigt. En del fødevarer er endnu ikke målt for salicylatindhold, så det kan også tilskynde til forsigtige eksperimenterer!

Nogle gange i livet, skal vi være kreative, og hvis du kæmper med salicylatsensitivitet er der helt sikkert behov for kreativitet. Du kan være på en meget begrænset diæt og stadig spise sundt, men det kræver ekstra energi, fordi du ikke bare kan vælge en opskrift fra en kogebog og følge den. Du kan i stedet vælge en opskrift, og så kan du begynde at erstatte ingredienserne! Enhver opskrift kan ændres, så den passer til dine behov. Alt, hvad du behøver, er en skæv tilgang og en smule humor!

Salicylater er i mange af de produkter, vi bruger på daglig basis. De fleste sæber, lotions, shampoos, rengøringsmidler, blødgøringsmidler, kunstige farver, kunstige smagsstoffer, konserveringsmidler og produkter med duftstoffer indeholder salicylater. Og de fleste naturlige produkter er høje i salicylater, fordi de er lavet “naturligt” fra planter. Men heldigvis kan du finde erstatninger for alle disse produkter!

Aspirin og andre NSAIDs (en type smertestillende midler) er salicylater, eftersom de er lavet af acetylsalicylsyre. Så hvis du har en allergi over for acetylsalicylsyre / NSAID bør du overveje, om de fødevarer, du spiser  og de produkter, du bruger, kunne være medvirkende til at give dig sundhedsproblemer. Udover de nævnte sygdomme kan salicylatsensitivitet forårsage mange symptomer og ubalancer, såsom hovedpine, tinnitus, vejrtrækningsproblemer, polypper (Samter triade), skader på lever og nyrer, adfærdsmæssige problemer, kardiovaskulære effekter herunder hurtig hjerterytme, oppustethed og meget sjældent, anafylaksi . Mennesker med dårlig koncentration og børn inden for autismespektret er også blevet hjulpet af en lav-salicylatdiet (3).

Husk, at efter en eliminationsdiæt skal fødevarer genindføres med forsigtighed. Du bør begynde med en lavdosis salicylat, springe til moderat, så høj, endelig meget høj. Stands, når du mærker symptomer. At genindføre høje salicylater for hurtigt kan være farligt, hvis du har intolerance for salicylat. Konsulter gerne en kyndig læge eller ernæringsekspert ved påbegyndelse af denne diæt.

Under forarbejdingen af friske fødevarer til supermarkedsvarer øges mængden af salicylater, fordi salicylsyre er koncentreret i produkter som marmelade, saft, saucer, tomatpuré og tørret frugt. På trods af dette er nogle forbrugere tilbageholdende med at overveje en kost, der er lav i salicylat. De formoder, at det er usundt at udelade grøntsager fra deres kost, men indser ikke, at det er muligt at følge en diæt, der er lav i salicylat, og samtidig spise mange friske grøntsager og noget frugt. At følge en sådan diæt med uforarbejdede fødevarer og friske grøntsager er rent faktisk meget sundere end at spise en gennemsnitlig vestlig kost.

At spise sundt er tidskrævende, og at undgå salicylater gør det ikke nemmere –  men du er stadig det værd!

Lær mere
Salicylate Sensitivity Forum
Find sammen med andre, der har salicylatsensitivitet på facebook – engelsksproget gruppe
Find sammen med andre, der har fødevareintolerancer på facebook
Detaljeret liste over salicylatindhold i fødevarer
Make up og plejeprodukter uden salicylat: Cleure Andrea Rose
Har du svært ved at tåle tandpasta (mint etc.)? Prøv en water flosser, da den ikke kræver tandpasta for at holde tænderne rene og plak nede. Fx denne fra Waterpik
Tilskud og behandlinger uden salicylat
Samters triad – om sammenhæng mellem salicylatesyreintolerance og polypper
Videnskab om salicylatsensitivitet

Pam Hodge har lidt af salicylatsensitivitet i tre år. Fordi det tog over et år at identificere denne intolerance, er hun optaget af at informere om salicylatsensitivitet og gøre folk opmærksomme på, hvor svært det kan være at identificere.

Red. Birgitte Rodh

(1) Jenkins C , Costello J, Hodge L. systematisk gennemgang af forekomsten af ​​aspirininduceret astma og dets konsekvenser for klinisk praksis. Brit Med J 2004 328 ( 7437 ): 434.
Denne gennemgang konstateretr, at mange flere voksne astmatikere er følsomme over for salicylater uden at være bevidste om deres følsomhed. Mens kun 3% rapporterede aspirinfølsomhed, reagerede 21% af voksne astmatikere på orale udfordringer.

(2) Loblay RH , Swain AR . ‘Food intolerance”. I Wahlqvist ML , Truswell AS, Nylige fremskridt inden Clinical Nutrition . London: John Libbey, 1986 , side 169-177 .

(3) Swain A, Soutter V, Loblay R Truswell AS. Salicylater, oligoantigenic kostvaner og adfærd. Lancet 1985 2 (8445) :41-2 .