Skærmbillede 2013-11-28 kl. 21.10.49

Af Beth O’Hara
– Har du kæmpet med kronisk træthed – eller måske med søvnproblemer? Eller har du oplevet symptomer på fødevareintolerance og inflammation? Og forsøger du at finde en målrettet behandling for dine problemer? Så har du måske, ligesom jeg, konsulteret mere end et dusin behandlere, forsøgt dig med flere diæter og med endnu flere kosttilskud! Det kan være, det er tid til et gen-check?

- Et tilskud for detox af tungmetal fik mig fx til at klø som en vanvittig. L- Glutamin, det mest “hypede” tilskud mod utæt tarm (leaky gut) forårsagede søvnløshed – men fixede ikke tarmen. Så var der det uendelige antal diæter, der aldrig rigtig fik gang i min fordøjelse. Samt allopatisk medicin, akupunktur, kosttilskud, motion, biofeedback – og listen fortsætter…

Da min behandler inden for funktionel medicin så en dag fortalte mig, at han simpelthen ikke vidste, hvad jeg fejlede, var jeg klar over, at det var tid til at lede efter de dybereliggende årsager til mine helbredsproblemer. En beslutning, der førte mig til genernes verden – nærmere bestemt til nutrigenomik. Det følgende er et uddrag af mine erfaringer og en introduktion til en nem og farbar vej gennem genetikkens landskaber.

Gener 101 – hvordan de arbejder
Gener indeholder koder for, hvordan vores celler skabes og vedligeholdes. DNA består af fire baser – adenin, thymin Guanin og cytosin – som forkortes A, T, G og C. Heraf danner A- og T-baser par sammen, og G- og C-baser danner par sammen. Disse baser er forbundet i lange tråde kaldet kromosomer. Mennesker har milliarder af gener, og vi har alle nogle variationer i vores genkode, der gør os unikke. Disse variationer kaldes SNPs (enkelt-nukleotid polymorfi’er). Nogle af disse variationer er blot funktionelle, fx for øjenfarve, nogle har ringe eller ingen indflydelse, og andre kan forårsage alvorlige sundhedsproblemer.

Gener går i arv fra forældre til børn. Børn modtager oftest ét gen-par fra hver forælder. Så hvis jeg fik en C-base, fra min mor og en C-base, fra min far, ville dette gen kodes CC. Hvis vi ser på HLA- DQA1 gen, en af ​​flere gener, der er ansvarlige for gluten tolerance, finder vi, at CC betragtes som “normal” kodning. Men, hvis jeg har modtaget en C-base fra min mor og en T-base fra min far, så er genet kodet CT, hvilket betragtes som en ‘heterozygous’ mutation. Denne kodning kunne meget vel forklare, hvorfor jeg har glutenallergi. Det er også muligt at modtage en T base fra både mor og far. Det ville blive betragtet som en stærkere – ‘homozygous’ – mutation og et endnu stærkere anlæg for glutenallergi .

Så hvad er epigenetik og nutrigenomik?

Epigenetik ser på gen-funktion og gen-udtryk for at lokalisere vores potentielt svage funktioner. Men gen-mutationer giver ikke nødvendigvis problemer. Hvordan og selv hvorvidt et bestemt gen udtrykkes afhænger af et utal af eksterne faktorer, såsom kost, stressniveau, infektioner, belastning fra toksiner og kemiske påvirkninger. Meditation synes ligeledes at have en positiv effekt på genudtrykket!

Nutrigenomik er et spirende felt, der fokuserer på effekten af næringsstoffer på genernes udtryk. Nutrigenomik anviser protokoller for målrettet og custom-made kost, kosttilskud og behandling, baseret på både en persons gener samt yderligere biokemiske markører. På samme måde som epigenetik viser os, at vi alle er forskellige, og der ikke findes en uniform tilgang, der virker for alle, fortæller nutrigenomik os, hvilke typer af behandlinger, der er mest tilbøjelige til at virke for den enkelte.

Som eksempel kan nævnes den generelt anbefalede daglige tilførsel for B-12. Nogle mennesker kan absorbere al den B-12, de behøver fra en afbalanceret kost, mens andre har brug for meget mere B-12 – afhængigt af deres MTR- og MTRR-gener. Visse kosttilskud af høj kvalitet indeholder methylcobalamin – en let anvendelig form for B-12. Men, hvis man har mutationer på COMT-generne, vil denne form for B-12 nedsætte ens evne til at nedbryde methylgrupper. Som et resultat heraf kan methylcobalamin for nogen forårsage en række symptomer, heriblandt overstimulation, angst og søvnløshed. I dette tilfælde vil hydroxycobalamin være et bedre valg.

Et andet eksempel er folat-anbefalinger til gravide for at forebygge fosterskader. Det mest almindelige supplement er folinsyre. Men omkring 40% af befolkningen har MTHFR mutationer, og i disse tilfælde er kroppen ikke i stand til at gøre brug af folinsyre. For denne gruppe kan tilskud af folinsyre faktisk forårsage et faretruende højt niveau af folsyre, og det vil stadig ikke forhindre fosterskader. De bør i stedet supplere med 5 methylfolate. I dette tilfælde kan gentest være afgørende for en sund graviditet.

Dette er blot to eksempler på de mangfoldige områder, der influeret af Epigenetik. Vore gener påvirker fødevareintolerancer og ernæringsstofbehov, de spiller en rolle i medicin, kemi- og toksintolerance og kan også bestemme afgiftnings- og methyleringskapacitet. Nutrigenomik kan hjælpe med at håndtere genetiske problematikker ved at tilbyde behandlingsmuligheder og forebyggelse for mange kroniske sygdomme relateret til epigenetik.

Sådan kommer man i gang?
Med over tre milliarder menneskelige gener at vælge imellem, kan det være svært at vide, hvilke man skal fokusere på. Dr. Amy Yasko er biokemiker, biopat og en pioner inden for nutrigenomik, og hendes protokol for inflammatoriske lidelser, kronisk træthed og autisme iagttager omkring 30 gener. Hun mener disse gener har indflydelse på kroniske sundhedsproblemer og at de kan adresseres på en måde, som forbedrer sundheden. De involverede gener er for det meste knyttet til methylering, som er en grundlæggende funktion involveret i genets udtryk, metalafgiftning, RNA-regulering, proteinfunktion og mange andre biokemiske processer i vores krop. På denne måde finder man methylering bag ældning, fordøjelse, betændelse, energiproduktion, immunitet og meget mere. Af lignende betydning er desuden en række andre gener, der er ansvarlige for afgiftning, gluten- og laktosetolerance, histamintolerance, mitokondriefunktion, koagulation og immunitet.

De mest almindelige gentests anvender enten blod eller spyt. Blodbaserede tests har en tendens til at være mest pålidelige – og er også dyrere. Læger kan bestille gentests for deres patienter. Quest Diagnostics, Genova Diagnostics og Counsyl tilbyder alle blod gentestning, der skal bestilles gennem praktiserende læge eller anden behandler.

Gennem sin hjemmeside, tilbyder Dr. Amy Yasko en meget pålidelig blodprøve for methyleringsrelaterede gener, som er tilføjet hendes anbefalinger. Denne test kan man selv bestille.

Den billigste og mest omfattende test tilbydes af 23andMe. Da denne artikle blev forfattet var prisen sat ned til 99 US $. Firmaet tilbyder spyttestanalyser for 1.000.000 SNP’er. 23andMe leverer en sundhedsrapport om visse karaktertræk samt en rapport om ens forfædre.

Hvordan man gør yderligere brug af 23andMe test
Efter at have modtaget testresultater fra 23andMe, er der et par uafhængige applikationer, der kan udvælge og fortolke rå data fra 23andMe, og derved give specifikke oplysninger om en række vigtige SNP’er.

Genetic Genie er en gratis app, der giver oplysninger om specifikke methylerings- og afgiftningsrelaterede SNP’er. Methyleringsrapporten fokuserer på mange af de SNP’er, som Dr. Amy Yasko anser for afgørende.

LiveWello er en hjemmeside, der er tilknyttet 23andMe med en app-funktion. Medlemsskab og app koster 19.95 US $ og rapporterer om en lang række SNP’er relateret til transulfurationsmittevej, methyleringsveje, leverdetoxveje, mitokondriefunktion, IgG-, IgA- og IgE-immunitet, koagulationsfaktorer, anlæg for gastro-problemer m.m.

MTHFRSupport.com tilbyder også udvælgelse og fortolkning af 23andMe rå data (lignende SNP’er som LiveWello). Deres rapport koster 20 US $.

Hvad så, hvis vi ønsker at slå en SNP op, der ikke indgår i en af ​​de ovennævnte rapporter? Vi kan bruge en sandbox-funktion i LiveWello til at søge efter bestemte gener, samt slå de rå data op i 23andMe.

Jeg har tjekket mine SNP’er – hvad nu?
Selv om jeg endnu ikke har fået svar på alle mine sundhedsspørgsmål, har min genrapport og de forskellige applikationer til udvælgelse og fortolkning af generne givet mig en fornemmelse af årsagerne til mine symptomer. Jeg forstår, hvorfor methyl-B12 ikke fungerede for mig, hvorfor Prednison gjorde mig småtosset, og hvorfor L-glutamat ikke helbredte min tarm. Jeg ved, hvad der forårsagede min kløe i tilskuddet for tungmetal-detox, hvorfor æg til tider giver mig kvalme, og hvorfor jeg ikke kan bruge Epsomsalt. Angående de gener, der er relateret til mine intolerancer, har jeg fundet hjælp til at sortere, hvilke fødevarer, jeg har brug for at undgå eller moderere mit indtag af, og jeg har fundet særlige kosttilskud, der tager hensyn til de af mine kropsfunktioner, der ikke fungerer godt.

Jeg oplever nu, at vejen er åbnet, og jeg er i langsom bedring.

“Genetik” og “Nutrigenomik” er stadig områder, der er i støbeskeen, men de synes at kunne tilbyde lovende behandlinger for en bred vifte af problematikker og vilkår samt optimistisk opmuntring til de, der har udtømt andre metoder til helbredelse.

Forfatter
Beth O’Hara er Wellness Life Coach og Iyengar Yoga-lærer og bosat i Cincinnati i USA. Et liv med kronisk træthed og inflammation har ført hende på en rejse fra et liv som junkfood-queen og stressmagnet til et fokus på at behandle kroppen med mildhed og respekt gennem ernæring, yoga og latter.

Red. Birgitte Rodh

Nordisk facebook gruppe, der beskæftiger sig med epigenitik: MTHFR og Gen23 Norden

Kilder
http://en.wikipedia.org/wiki/Epigenetics, 16 november, 2013
http://en.wikipedia.org/wiki/Human_genome, 16. novemberLæs mere om nutrigenomik