Skærmbillede 2013-12-01 kl. 12.47.39Af Tracy Mac
– Inden for en kvadratcentimeter af din tyktarm bor der flere bakterier (ca. 100 milliarder) end der har levet mennesker på jorden. Alligevel påstår mange mennesker, at det er os, der styrer verden.
Neil deGrasse Tyson amerikansk astrofysiker, videnskabskommunikator.

I 2005 tildelte Karolinska Instituttet i Stockholm den australske læge Barry Marshall og hans mangeårige samarbejdspartner Robin Warren Nobelprisen i medicin for deres opdagelse af bakterien Helicobacter pylori og dens rolle i gastritis og mavesår. Marshall havde fundet bakterien og den australske professor Thomas Borody fandt medicin-kombinationen, der kunne dræbe den. Marshall/Borody-protokollen er nu standard-medicinsk praksis verden over ved behandling af mavesår.

Siden da har bakterier været det hotte emne i den videnskabelige verden. Forskerhold og Nobelpris-aspiranter over hele kloden er i fuld gang med at undersøge, hvilken rolle den menneskelige mikrobiom, fællesskabet af mikrobiota, har. Nærmere bestemt, hvilken betydning bakterier, vira, bakteriofager – der lever på vores hud, vores slimhinder og i vores tarm – har.

Så hvorfor er mikroberne så vigtige? Aktuel forskning viser, at mikroflora producerer stoffer, som den menneskelige krop har brug for i sin overlevelse og for at sikre et godt helbred. Sammenhænge er blevet identificeret mellem den menneskelige mikrobiome og lidelser så forskellige som kræft, hjertesygdomme og autoimmune sygdomme. Sammenhæng er ikke imidlertid ikke nødvendigvis det samme som årsagssammenhæng og mere forskning er påkrævet for at fastslå, hvad de iagttagede sammenhænge betyder for medicinsk praksis. I mellemtiden kan man godt regne med, at hvis der er en sygdom uden en kur, er der også en videnskabsmand eller andet sted, der er forsker i dens forbindelse til en dysfunktionel mikrobiom.

Et af de mere kontroversielle konsekvenser af opmærksomheden på mikrobiomer er brugen af fækal (fra afføring) mikrobiotisk transplantionsterapi til at helbrede den dødelige tarminfektion C difficile. C difficile har udgjort et stigende problem på hospitaler og plejehjem i hele verden på grund af et voksende brug af antibiotika og en heraf voksende anti-biotisk modstand. Alene i USA anslås den at dræbe 14.000 mennesker hvert år. Fækal mikrobiotisk transplantation (FMT) har eksisteret siden det 4. århundredes Kina og er blevet brugt på vestlige hospitaler så sent som i 1958, hvor anvendelsen af antibiotika blev en nemmere løsning. Siden 1995 har den australske professor Thomas Borody fra det australske Center for Digestive Diseases været førende i udforskningen og brugen af FMT i sin moderne form.

Tidligere i år (2013) viste en undersøgelse, der blev offentliggjort i det ansete New England Journal of Medicine, at FMT havde en 93% succesrate i behandlingen af ​​C diff. Forsøget blev standset af etiske årsager, da man ikke mente, det var retfærdigt over for patienterne i placebogruppen (der modtog antibiotika), at fortsætte forsøget. Nyere forskning har vist, at det tager op til 4 måneder for den nye mikrobiota at kolonisere tarmen hos en patient, der har fået en fækal transplantation for C diff.

FMT vinder i stigende grad accept inden for de medicinske erhverv, når det drejer sig om behandling af C- diff, selvom mere forskning er påkrævet for at afklare langtidsrisici. For desperate patienter, der allerede er begyndt at foretage FMT – for C diff og en række andre lidelser, som FMT synes at kunne adressere – kan denne forskning ikke ske hurtigt nok. FMT-patientinformation og hjemmesider, der promoverer FMT, såsom The Power of Poop, er på det seneste dukket op for at sikre, at disse patienter har præcise oplysninger om FMT, før de selv prøver det, og at de gennemfører proceduren på sikker måde – herunder, at en læge tester deres donor for blodbårne og fækale patogener .

I løbet af det seneste år er over 1000 kronisk syge patienter strømmet fra Power of Poops hjemmeside til en privat FMT facebookgruppe for at diskutere alt fra, hvor man kan købe en egnet FMT-lavementpose til den nyeste FMT-forskning, og hvor man kan finde læger, der er positivt indstillet overfor FMT. Og hvis man tror, ​​siden kun er et samlingssted for tosser og fantaster, vil en hurtig gennemgang af medlemmernes Facebook-profiler vise normale mennesker fra alle samfundslag, alene forenet af det faktum, at deres tarmes mikrobiom er kommet ud af balancere og har behov for at blive fixet. I denne gruppe fornemmer man hverken fnis eller flove grin over afføring – det bliver behandlet med dyb alvor og absolut seriøsitet.

Men hvad betyder alt dette mikrobiom-vanvid for du og jeg? Vi er ikke mindst nødt til at begynde at tænke venligt am vores egne mikrober. Vi bliver nødt til at begynde at pleje disse mikrosamfund, der holder os friske og sunde. Og vi er nødt til at tænke os om, før vi fodrer vores mikrobiota med typisk vestlig kost eller udraderer den med antibiotika. Men fremfor alt, er vi nødt til at affinde os med det faktum, at vi er mere mikrober end mennesker. For hver en menneskelig celle, bor der nemlig 10 mikrobiota inden i vores krop, og de fleste lever i vores tarm. Faktisk er både du og jeg 10% menneske og 90% lort. Vi kan bare ikke lide, at vi er det.

Tracy Mac
Redaktør af The Power of Poop