Skærmbillede 2014-03-15 kl. 09.47.55
Af Mariska de Wild-Scholten
– Hvis du ofte har hovedpine eller migræne, eller du får kvalme og bliver træt uden en forklarlig grund, kan det være forårsaget af for meget histamin i din mad, af dufte eller af forskellige miljøfaktorer. Det sker enten, fordi din krop frigiver mere histamin end ønskeligt, eller fordi den har en nedsat produktion af de enzymer, der er nødvendige for at nedbryde histamin.

De fødevarer, der er højest i histamin, er de, der indeholder fermenterede eller måske endda fordærvede proteiner. I sådanne fødevarer omdannes aminosyren histidin via bakterier til histamin. Det gælder bla. for lagret ost, sojasovse, pølser samt fisk, der ikke er helt friske. Den anden kilde til histamin kommer fra lagre af histamin i selve kroppen – de såkaldte mastceller.

Histaminudløsning fra mastceller kan både forårsages af allergiske og ikke- allergiske reaktioner. Antistoffer mod allergener som pollen eller husmider er nemme at registrere i blodet, modsat de ikke-allergiske reaktioner og intolerancer, som kan udløses af duftstoffer, friktion på huden, for meget varme, sol, motion m.m. Nogle kendte duftstoffer i parfumer, kosmetik og fødevarer, der kan forårsage ikke-allergisk histaminudløsning er citral i skallerne fra citrusfrugter og cinnamal i kanel. Salicylatsyre er også kendt for at forårsage mastcelle-”degranulering” (udløsning af histamin fra mastceller).

På de steder i kroppen, hvor koncentrationen af ​​histamin bliver for høj, vil der opstå symptomer. Eksempler på hudreaktioner kan være eksem, rødme og kløe. Indtag af histamin i mad eller mastcelle-degranulatorer (“provokatører”), der udløser frigivelsen af ​​histamin, vil forårsage irritabel tarm, kvalme og eventuelt opkast. For meget histamin i bronkierne giver bronkokonstriktion (astma), der reducerer mængden af ​​ilt i lungerne. Se illustration over årsager og symptomer.

Da muskler har brug for ilt som brændstof, kan overskydende histamin også medføre, at man udvikler iltmangel (hypoxi), med symptomer som muskelkramper, spændingshovedpine og kolde hænder og fødder. Hypoxi kan desuden mindske produktionen af dopamin og serotonin, og derved føre til vanskeligheder med at påbegynde en opgave, eller i værste fald til depression. Se histamine-intolerance.info for en komplet liste over de mulige symptomer på hypoxi. Ilt i blodet kan let måles på en finger med et pulsoximeter. Hvis man oplever symptomer på hypoxi, er det vigtigt at få nok frisk luft. Løsningen kan være at gå en tur hver dag og huske at lufte ud.

Opbygning og nedbrydning
Histaminintolerance er intolerance over for “normale” niveauer af histamin i fødevarer, og er forårsaget af de histaminnedbrydende enzymer “diaminoxidase” (DAO) eller histamin-N-methyltransferase (HNMT). Samtidig kan mastcelle-degranulering være overdreven og således medføre forskellige former for mastcelle-lidelser, såsom MCAD og mastocytosis. På den måde kan symptomer på histamin-overload både udvikle sig på grund af et øget niveau af histamin og på grund af forringet histaminnedbrydning. Blandt de underliggende årsager til det øgede histaminniveau kan være overproduktion af histamin forårsaget af allergi, mastcellede-degranulering, bakterier, parasitter, mave-tarm-skader (leaky gut, inflammation, hormonubalancer…), eller øget indtagelse af histidin eller histamin i mad.

Kvinder oplever oftere migræner omkring starten af ​​deres menstruation. Dette kan skyldes, at slimhinden i livmoderen indeholder mastceller, der frigiver histamin, når den nedbrydes under menstruation. Der behøves ikke være noget galt med hormonerne, men blot at være mangel på enzymernes evne til at nedbryde histamin. Under graviditet oplever mange migrænepatienter, at deres migræne forsvinder, idet moderkagen begynder at producere en masse DAO-enzym til at beskytte fosteret.

Faldet i DAO-enzymer kan skyldes en genetisk defekt eller kan opstå som følge af brug af medicin som antibiotika og NSAID. Den beroligende medicin diazepam og den antidepressive Amitriptylin er begge DAO-undertrykkere. Andre lægemidler er mastcelle-degranulatorer, fx kodein og morfin. Desværre er histaminintolerance er ikke en accepteret diagnose ved International Classification of Diseases (ICD) eller WHO, og der er derfor mange læger, der ikke kender eller anerkender lidelsen. Din læge vil heller ikke tilbyde dig en test for histaminintolerance.

Ny diæt
De fleste, der er sensitive over for histamin oplever, at deres symptomer forsvinder eller mildnes, hvis de nedbringer niveauet af histamin i deres kost.
Nogle fødevarer, der tolereres godt er ris, gulerødder, græskar, kylling og ingefær (omend ingefær er højt i salicylat). Det er nogle gange bedst at koge maden, så supper er ideelle. Bemærk venligst, at det er sjældent at reagere på alle de fødevarer, der optræder på de forskellige lister. Den bedste måde at diagnosticere histaminintolerance er ved at følge en udelukkelsesdiæt, hvor man fjerner fødevarer og andre produkter, der er høje i histamin eller kendt for at være mastcelle-degranulators. Efter en periode genindfører man så produkterne en efter en for at se, om man reagerer på dem. Det er også muligt selv at bestille en test, der registrerer, om man har for lavt niveau af DAO.

Nedenstående liste giver en oversigt over fødevarer, medicin og fysiske “triggere”, der ofte ikke tolereres:

Fødevarer skal være friske, så dåsemad, røget og gærede fødevarer og gær bør undgås.

Fisk skal være meget frisk. Tun, makrel, sild og ansjoser har en tendens til at udvikle højt indhold af histamin, når de ikke er friske. Fermenteret fiskesovs er bestemt ikke frisk. Rødtunge, aborre og havtaske er alle lave i histamin, og frisk laks kan være et godt valg, fordi det er højt i anti-inflammatoriske omega-3 fedtsyrer.

Skaldyr kan ofte ikke tolereres, da de ikke renses ligesom fisk.

Kød skal være meget frisk. Hakket kød nedbrydes relativt hurtigt, og pølser er sjældent friske nok, og indeholder desuden nitrater. Oksekød hænger gerne i mange dage for at mørne, så det er ikke alle, der tåler det. Fjerkræ, der er frosset ned lige efter slagtning og frisk halalslagtet lam (da det kommer i butikken lige efter slagtning) vil ofte tåles bedst.

Modne og hårde oste er højere i histamin og andre biogene aminer, så unge og friske oste som mozzarella er de mest tolererbare.

Nogle probiotiske stammer kan indeholde bakterier, der omdanner histidin i maden til histamin.

Rå æggehvide får mastceller til at degranulere.

Sojasovs kan være meget høj i histamin.

Nogle grøntsager og frugter kan være problematiske, bla. tomat (grøn tomat tåles gerne), spinat, avocado, aubergine, jordbær, ananas, hindbær, moden banan, citrus. Jo mere modne jo mere histamin.

Harske fedtsyrer i olier, nødder og frø.

Nitrater og sulfitter.

Alkohol, eddiker lavet med vin (vinbaserede eddiker).

Fødevarer med dufte/aromaer, fx krydderier! Et eksempel er kanel.

Mange additiver, fx aspartam metabolit formaldehyd kan forårsage mastcelledegranulering.

Slik med cacao, tilsætningsstoffer….

Hvede – lektiner (hvedekim Agglutin = WGA ) og gluten kan skade tarmen for derved at øge intolerans.

Fysiske udløsere: friktion (grov uld eller etiketter i tøj), varme, sol, kulde, hård motion, kemiske duftstoffer og stress.

Visse personlige produkter og rengøringsmidler.

Nogle mennesker oplever, at de får det bedre, hvis de følger en diæt, der er ikke kun er lav i histamin, men også omfatter fødevarer, der direkte nedbryder histamin (for eksempel fødevarer med højt C-vitamin) eller har mastcelle-stabiliserende effekter (høje i magnesium, osv.). Desuden kan anti-inflammatoriske fødevarer have gavnlige virkninger, når man lider af histaminintolerance. For eksempel vil fødevarer med højt indhold af omega-3 fedtsyrer (laks, valnødder, rapsolie) producere anti-inflammatoriske prostaglandiner i kroppen, mens omega-6 rige fødevarer (fx kød) genererer inflammatoriske prostaglandiner.

Mariska de Wild – Scholten har et defekt gen for histamin-N-methyltransferase – enzym. Hun har studeret geokemi og har udviklet hjemmesiden histamineintolerance.info

Red. Birgitte Rodh

Kosttilskud uden tilsætningstoffer
Mineraltilskud fra WaterOz er rene mineraler og rent vand – intet andet. TOO MUCH MAG har testet jern, magnesium, selen, zink, potassium, vanadium fra WaterOz og har ikke oplevet uønskede bivirkninger.

Kosttilskud, der siges at modvirke histaminintolerance
Den probiotiske stamme L. rhamnosus GG, black seed oil (nigella sativa), lactoferrin, quercetin, magnesium, vitamin C og E, boswellia, hestehov (butterbur), brændenælde, reishi, mango steen, gurkemeje, holy basil.

Liste af bakterier i fødevarer og probiotika, der siges at forårsage øget histamin (bør undgås)
Photobacterium phospereum, Raoultella planticola, L acidophilus, L helveticus, L casei, L fermentum, Lactococis lactis, L arabinose, L delbrueckii, L bulgaricus, L reuteri, Enterococcus faecialis, Escherichia coli, Streptococcus thermophilus, Enterococcus faecium.

Lister for histamin og biogene aminer, DAO og HNMT enzymhæmmere
Bogen “Understanding Histamine Intolerance & Mast Cell Activation” af Mariska de Wild – Scholten.
Den iPhone App “Histamin Intolerance” af Ostec.
App “Food intolerance” fra Baliza, guider dig gennem flere intoleranc.er
Histamin potentiale fødevarer og tilsætningsstoffer.

Andre ressourcer
Histamine og histamine intolerance“, af Laura Maintz og Natalija Novak.
Histamin intolerance in Clinical Practice” af Laura Maintz, Thomas Bieber og Natalija Novak.
Histamine intolerance as a cause of chronic digestive complaints in pediatric patients“, af Rosell – Camps A, Zibetti S, Pérez – Esteban G, Vila- Vidal M, Ferres – Ramis L.

fb-grupper og forums
Histaminintoleranceforeningen
Histaminintoleranceforeningen på fb
Histamine Intolerance (med Genny Masterman).
Histamine Intolerance (med Yasmina Ykelenstam).
Mastocytosis og Mast Cell Disorders – Integrativ og holistisk tilgang.