TallerkenHvis du jævnligt oplever mange forskellige og forvirrende reaktioner i kroppen, kan du lide af fødevareintolerance. Reaktionerne kan vise sig på din hud som nældefeber, udslæt, kløe eller hævelser. Du vil måske mærke det i din tarm som mavesmerter, luft, diarré eller forstoppelse. Du kan opleve åndenød og at det spænder over brystet. Eller du kan simpelthen have det som om, du har influenza. Nogle mennesker lever med sådanne symptomer i årevis uden at vide, at mad er en del af forklaringen.

En fødevareallergi kan forårsage mange af de samme symptomer som en fødevareintolerance, så de kan nemt forveksles. En fødevareallergi er forårsaget af en overdreven reaktion fra immunsystemet som respons på en bestemt fødevare. Selv en enkelt bid af en af de fødevarer, man ikke tåler, kan forårsage en pludselig og voldsom reaktion, hvis man har en fødevareallergi. I modsætning hertil er fødevareintolerancer ofte forbundet med fordøjelsessystemet, og intolerancesymptomerne vil gerne komme langsomt snigende eller vise sig som en forsinket reaktion. Hvis man har en fødevareintolerance, vil man også gerne være i stand til at spise små mængder af en fødevare, man er intolerant overfor, uden større problemer.

Årsagen til problemerne

Det kan ofte være svært fat finde ud af hvilke fødevarer, der forårsager intolerancesymptomer, og det gælder især, hvis man har forsinkede reaktioner eller reagerer på mange slags mad. Den type tests, som din læge eller en allergolog kan tilbyde, vil kunne fortælle dig, om du har allergi, men danske læger vil sædvanligvis kun tilbyde en enkelt intolerancetest, nemlig for cøliaki (glutenintolerance). Selv om du selv oplever at være sensitiv over for gluten, er det dog ikke sikkert, at testen vil bekræfte det. En af grundene kan være, at du skal have indtaget en del gluten i perioden før testen blev taget for, at den overhovedet kan påpege cøliaki, og en anden grund er, at du også kan lide af ikke-cøliakisk glutensensitivitet. Det er desværre sjældent lægerne informerer om dette.

Hvis du køber en af de mange intolerancetests, der er til rådighed på markedet, vil du opdage, at de kun fortæller dig om, du reagerer på et bestemt indholdsstof i en fødevare samt på de fødevarer, der indeholder dette indholdsstof. For eksempel kan du tage en fødevareintolerancetest, der tager udgangspunkt i, hvilke proteiner du reagerer på, men den vil ikke fortælle dig, hvis du er følsom over for andre problematiske indholdsstoffer såsom salicylater, aminer eller gluten. Så selvom den enkelte test kan hjælpe dig med at afdække en given intolerance, vil den stadig kun afspejle en lille del af det store billede.

Andre typer af tests kan også være relevante at tage, fordi sensitivitet over for fødevarer som oftest ikke er den bagvedliggende årsag til intolerancesymptomer. Fødevareintolerance kan være forårsaget af parasitter, mangel på enzymer, utæt tarm, smertestillende midler (som NSAIDS), kronisk lav SlgA, inflammation, bakteriel overvækst, Mast Cell Activation Disorder og mange andre sygdomme og lidelser. For at finde ud af, hvad der forårsager din specifikke intolerance vil yderligere undersøgelser være nødvendige. Desværre kan du opleve, at hverken din læge eller din allergolog tilbyder at støtte dig i et sådant udredningsforløb. Nedenfor finder du links til tests, der kan være nyttige for dig. At vise relevante tests og testresultater til dine behandlere kan undertiden gøre en forskel.

En fødevaredagbog kan være et vigtigt værktøj til at hjælpe dig med at identificere hvilke fødevarer, der volder dig problemer. Du kan enten eliminere en bestemt fødevare eller en hel fødevaregruppe ad gangen fra din diæt. Gluten, mælkeprodukter, histaminrige fødevarer, sukker og tilsætningsstoffer er nogle af de mest almindelige fødevarer og ingredienser, der forårsager intoleranceproblemer, så det kan være en god idé at starte med at eliminere disse. Mange oplever, at gluten kan være den grundlæggende årsag til utallige intoleranceproblemer og derudover til sygdomme, som vi ikke sædvanligvis forbinder med fødevareintolerancer, så det er ofte en god idé at undgå gluten helt. Men mange slags fødevarer kan potentielt være problematiske, så det kan anbefales at være fordomsfri.

Hvad gør man?

Et par advarende ord: Det er meget vigtigt ikke at fjerne flere fødevarer fra en diæt end absolut nødvendigt. Alt for mange har begået den fejl at eliminere hovedparten af deres fødevarer for blot at blive følsomme over for de få fødevarer, der var tilbage i deres diæt. Det er derfor bedst at finde en balance og forsøge at regne ud, hvor meget af hver fødevare, man tolererer, fremfor helt at undgå fødevarer, som man er følsom over for. Hvis du er nødt til at fjerne større grupper af fødevarer, er det meget vigtigt at forsøge at erstatte dem med andre fødevarer, der har samme næringsværdi. Endelig er det bedre at holde sig væk fra fødevarer og fødevareingredienser, der er generelt usunde (som fx forarbejdede fødevarer, tilsætningstoffer og sukker) snarere end at eliminere alle de sunde fødevarer, der forårsager mindre reaktioner.

Du skal finde en læge og en dietist, der kan støtte dig! Dette er et godt råd, som du vil helt sikkert vil på at støde på, når du søger efter information om fødevareintolerancer. Desværre vil du, ligesom mange andre før dig, muligvis opleve, at det ikke er lige så let gjort som sagt. De fleste fødevareintolerancer kommer ikke i følge med en anerkendt diagnose, og de fleste læger er ikke uddannet i hverken at genkende eller adressere dem. Samtidig vil fokus for mange dietister snarere være på generelle sundhedsspørgsmål end på diæter, der er tilpasset helt individuelle behov. Det betyder, at flertallet af patienter med fødevareintolerancer i dag må sande, at de står uden hjælp fra det etablerede behandlingssystem, og at de derfor selv må finde en måde, hvorpå de kan leve med deres sygdom. Det sidste kan føre til en ensom opdagelsesrejse ud i et forvirrende privat marked, der bugner med tilbud på diæter, tilskud og behandlinger. Hvis du er i den situation, vil du formodentlig påskønne, at der i dag er hjælp at hente ved andre, der deler dine oplevelser. Antallet af internetfora, blogs og facebookgrupper, der diskuterer fødevareintolerancer og andre følsomheder er således stadigt voksende og tilbyder værdifuld indsigt og støtte til alle, der oplever skuffelsen over et behandlingssystem, der vender dem ryggen.

Af Redaktionen TOO MUCH MAGAZINE

Links

Fødevaredagbog: food and symptoms diary

Grupper og sider
Histaminintoleranceforeningen
Histaminintoleranceforeningen på fb
Fødevareintolerance på fb

Tests
Holistic Health,  vælg fx UAA
Immunogastro
Nordic Labs  vælg fx:
Gastrointestinal function (parasitology og stool analyses)
Immune system function (fødevareallergi og histaminsensitivitet)