Skærmbillede 2013-11-12 kl. 12.14.57 kopiAf Belle Haleine
- Denne dahl er meget anti-inflammatorisk, nærende og kan tilpasses, så du kan tåle den, selvom du lider af fødevareintolerancer, herunder salicylat- og histaminintolerance. Den er inspireret af en gammel ayurvedisk opskrift, og som i indien anvendes der ghee (eller klaret smør). Ghee har et højt indhold af butyrat, som især er gavnlig for tarmfloraen.

Du kan nemt selv lave det sunde klarede smør eller ghee. Den nemmeste er at smelte økologisk smør på lav varme (fra Thiese, der er lavet af det gode alpha2 mælk fra Jerseykøerne). Herefter  venter du på, at alt det hvide – proteinerne – enten lægger sig i overfladen eller synker til bunds. Overfladen fjerner du med en ske og bundfaldet lader du ligge, idet du forsigtigt omhælder det flydende smør. Du kan også købe ghee i de fleste helsekostbutikker.

Varmende dahl

Bring fond eller vand i kog i en stor gryde, tilsæt linser og lad det simre på medium varme med låg på.

Tørsteg nu krydderier i en stor dyb stegepande – 1 minut på medium varme. Bliv ved med at røre, så det ikke brænder på. Ttilføj også chilli, hvis du gerne vil have det lidt “spicy”.

Opvarm forsigtigt ghee på den samme pande og steg herefter løg, blandet kål og selleri. Når grøntsagerne er blanke og gennemsigtige tilføjer du hvidløg. Grøntsagerne steger i yderligere 5 minutter på svag varme – rør regelmæssigt for at forhindre, at de brænder på. Halvvejs gennem linsernes tilberedningstid – efter ca. 10 minutter i – tilføjer du grøntsagerne. Dernæst lime og bladselleri. Tilsæt salt og fortsæt med at koge dahlen under låg i 10 minutter på medium varme, og voila!

Du kan spise denne dahl med glutenfri fladbrød eller lidt ris.

Ingredienser

Hvis du har salicylatsensitivitet eller histaminintolerance bør du udelade de ingredienser, der er markeret med SS eller HIT .

1 spsk ghee
1 mellemstort løg hakket (SS)
2 fed hvidløg, groft hakkede ( SS)
1 bladselleri i skiver
1 stor skive selleri i tern
4 håndfulde grønkål og andre kål (grønkål efter tolerance v. SS, rødkål bør formodentlig undgås)
1 tsk persille (efter tolerance v. salicylat)
150 g tørrede røde linser, skyllede (200-250g, hvis linser toleres godt)
4 tsk lime (efter tolerance v. SS -og HIT – æblesaft kan bruges i stedet )
1/2 liter kyllingesuppe eller vand
1 1/ 2 tsk gurkemeje (SS – kan bruge safran)
Red chili til at smage (SS)
Rosa salt efter behag